Sunday, 6 June 2021

Lakukan Upacara Tarian Iblis Di Venezuela Takutkan Virus Covid 19????

Anggota persaudaraan upacara Venezuela yang dikenali sebagai Dancing Devil pada hari Khamis mengadakan perayaan tahunan Corpus Christi mereka untuk berdoa untuk berakhirnya wabak coronavirus.

Penduduk Venezuela melakukan ritual tarian untuk halau covid19


Sekumpulan lelaki dan anak lelaki di bandar-bandar di sepanjang pantai tengah Venezuela sejak tahun 1700-an berpakaian seperti iblis bertopeng melakukan ritual, di mana mereka menyerahkan diri kepada Tuhan sebagai sebahagian dari simbolik kemenangan kebaikan atas kejahatan. Perayaan percutian Katolik Roma menggabungkan tradisi orang asli, Afrika dan Sepanyol, menurut kementerian budaya.


Perayaan tarian topeng di Naiguata, sebuah kota 52 kilometer di timur laut ibu kota Caracas, bermula pada hari Khamis pagi dan berakhir setelah jam 6 petang waktu tempatan. Penduduk bermain gendang untuk penari yang berpakaian seperti syaitan dalam bentuk binatang, seperti kuda, anjing atau kucing, dengan loceng diikat di pinggang mereka.

Sudah jadi satu perayaan atau temasya untuk hapuskan coronavirus


"Kita harus meminta sakramen paling suci dari mezbah untuk menghilangkan (pandemi Covid-19) di seluruh dunia kerana apa yang kita lalui adalah buruk," kata Henry Gonzalez, yang telah menari bersama kumpulan itu selama 50 tahun setelah memulakannya di umur 7 tahun.


"Kami melakukan ini agar tradisi tidak pernah luntur," katanya.


Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) mengisytiharkan Dancing Devil sebagai sebahagian daripada Warisan Budaya Manusia yang Tidak Berwujud pada tahun 2012.


Si anak melihat bapanya memakai topeng kuda...hermm covid19 taku ke??😁😁

Pihak berkuasa membenarkan festival itu kerana penari memakai topeng pelindung di bawah topeng iblis mereka dan upacara luar menghormati langkah menjauhkan pandemik, kata Efren Yriarte, ketua persatuan syaitan menari di Naiguata.


"Beberapa penari berdoa agar wabak ini berakhir, kerana terlalu banyak orang telah mati. Saudara-mara penari juga telah mati," kata Ervis Rodriguez, yang telah menghabiskan lebih dari 20 tahun di komuniti.


Data rasmi Venezuela menunjukkan lebih daripada 238.000 kes koronavirus dan 2.689 kematian, tetapi banyak pakar kesihatan berpendapat jumlah sebenarnya jauh lebih tinggi.


Sumber: Reuters


0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online