Friday, August 16, 2013

Jip G65 AMG Gaya Ala RussiaJip ini belum lagi nampak di atas jalan raya di Malaysia. Kemungkinan akan datang, kita akan melihat brand Mercedes-Benz ini akan menjalar di jalan raya Malaysia. Sebelum itu, kita dapat lihat dahulu ia dipasarkan di Indonesia.


Rusia, KompasOtomotif - Ternyata, jip boleh tampil elegan. Mercedes-Benz G65 AMG, contohnya. Dari tongkrongan, anda pasti tak menyangka kalau kenderaan asal Jerman ini hasil racikan rumah pengubahsuaian dari Rusia TopCar. Bahkan interiornya sangat mewah setelah seluruh dibalut kombinasi kulit buaya dan beige serta Alcantara.
 

Sebagai rumah pengubahsuaian yang namanya belum setenar Hamann, Brabus dan banyak lagi yang tersebar di Eropah Barat, TopCar tak ingin karyanya jadi cibiran. Ketika akan mengerjakan luaran G65 ​​AMG, mereka menggunakan body kit Hamann Spyridon.
 

Cukup banyak yang diganti pada G-Class hitam asal Stuttgart ini. Dengan keempat roda yang memakai pelek lebar, untuk mengimbangi kekekarannya, kap mesin ditukar dengan serat karbon. Bahan tersebut juga tampak pada rumah kaca spion, pijakan kaki di pintu (door sills), spoiler bumbung dan bumper belakang.
 

Trus, ujung ekzos yang berbentuk tiga lubang pada sideskirt dari serat karbon, termasuk fender belakang. Penutup ban cadangan di belakang juga serat karbon.
 

Perhatian pandangan depan. Bumper depan tambahan terdapat tiga saluran udara yang kiri dan kanan bawahnya dikasih LED. Begitu juga di bawah lampu utamanya.
 

Usai garap luar, TopCar menunjukkan karyanya pada interior. Mula bahagian atas dash, trim pintu, dan pegangan pintu di dash dilapisi kulit buaya berwarna gading. Tak cuma itu, seluruh jok dikombinasi dengan kulit reptilia, termasuk setir di bahagian klakson, konsol tengah.
 

Sementara bahagian pinggir LCD, instrumen, pegangan pintu berikut trim pintu atas dan pegangannya dibaluti kulit Alcantara. Bahan ini juga terdapat pada lingkar setir, sehingga membuat bahagian dalam terkesan mewah.

0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online