Perdana Menteri Australia Scott Morrison memasak rendang/Facebook-Scott Morrison |
Perdana Menteri Australia Scott Morrison nampaknya mempunyai masa untuk berehat. Scott Morrison berkongsi salah satu aktivitinya di akaun media sosial Facebook pada hari Sabtu 18 April 2020 petang.
Morrison kelihatan santai dengan kemeja kelabu dan topi coklat muda. Dia muncul dengan set kompor dan beberapa rempah. Dia juga dilihat menggunakan pisau dan memotong daging. Terdapat juga mortar tepat di tengah meja dapur.
Dalam kapsyen foto, Morrison mengatakan bahawa dia sudah lama tidak membuat kari untuk seisi keluarga. Pada sebelah petang, dia juga meluangkan masa untuk membuat daging rendang. "Pada masa ini saya membumbui rendang untuk dibiarkan bermalam, dan rendang akan tersedia pada makan malam esok," katanya.
Tindakan santai Morrison mendapat 9.5 ribu komen. Muat naik itu juga disukai oleh 50 ribu netizen dan diedarkan 1.9 ribu kali. Ada yang memuji tindakan memasak Scott Morrison, yang lain meminta resipi.
Rendang memang menjadi makanan kegemaran masyarakat dunia. Selain selalu tersedia sebagai menu utama di restoran Padang, rendang juga sering menjadi hidangan istimewa untuk percutian.
Adakah anda juga mahu memasak rendang seperti PM Australia Scott Morrison?
Bagi anda yang baru mencuba memasak daging rendang, anda boleh mengikuti resipi rendang daging dalam buku James Oseland, Cradle of Flavour (W. Norton, 2006). Anda boleh memakannya dengan nasi putih yang masih hangat bersama keluarga. Lancarkan halaman Saveur, ramuan berikut dan cara membuat resepi rendang daging.
Bahan-bahan:
- 5 ulas cengkih keseluruhan
- 1 biji buah pala yang hancur sedikit
- 6-8 cili merah potong kasar
- 6 biji bawang merah kecil, dipotong kasar
- 5 biji lilin atau kacang macadamia
- 3 ulas bawang putih, dikupas
- 1 keping kunyit segar atau beku, dikupas dan dicincang kasar, atau 1 ½ sudu teh kunyit tanah
- 1 keping halia, dikupas dan dihiris nipis
- 1 keping lengkuas, dikupas dan dihiris nipis
- 2 paun daging lembu tanpa tulang
- 7 daun limau purut segar atau beku, ditambah 4 keping sangat nipis, untuk hiasan
- 33 batang serai, dipangkas, dihancurkan dengan tukul, dan diikat menjadi simpul
- 2 batang kayu manis
- 2 ½ cawan santan tanpa gula
- Garam secukup rasa
Langkah untuk membuat:
- Kisar cengkih dan pala dalam pemproses makanan sehingga sangat halus.
- Masukkan cili, bawang, hazelnut, bawang putih, kunyit, halia, dan lengkuas sehingga bentuk pes agak halus, kira-kira 2 minit.
- Tuangkan perasa ke wajah yang tidak melekit dan kacau daging lembu secara merata.
- Masukkan 7 daun limau purut, serai, kayu manis, santan, dan garam; didihkan.
- Kurangkan haba hingga sederhana rendah; masak, kacau sekali-sekala untuk mengelakkan santan hangus, sehingga konsisten pekat selama kira-kira 1 ½ jam.
- Terus memasak, kacau selalu untuk mengelakkan hangus, sehingga sos dan daging lembu berubah warna menjadi karamel gelap dan sos yang dilapisi daging lembu, 2½ -3 jam.
- Buang semua perasa sebelum disajikan; hiaskan dengan daun limau purut yang dihiris nipis.
Hasil: 4-6 hidangan
Sumber: Tempo.co
0 Comments:
Post a Comment