Thursday, August 15, 2013

Air Mangkuk Tandas Pun Sudah Boleh Diminum


Sanggupkah anda minum air mangkuk tandas? Sudah tentu jika ditanya pada orang yang waras, dia akan berfikir berjuta kali untuk minum air tersebut. Walaupun ada orang yang mencipta mesin penyedut air tandas atau air kotor menjadi bersih sekalipun, jika namanya pun sudah menunjukkan kepada kekotoran, eloklah kita elakkan. Di negara dunia ketiga sekalipun benda itu dijual, mampukah setiap orang memliki straw tersebut. Justeru, bersyukurlah kita masih mampu minum air bersih dan di tempat yang bersih.


Kenyataan akhbar mengenai straw yang dicipta mampu minum air dalam mangkuk tandas.

New York: Dahaga mungkin bukan lagi masalah kepada sesiapa dengan penciptaan sejenis penyedut minuman mudah alih yang membolehkan seseorang minum daripada sumber apa saja, termasuk dari mangkuk tandas.

Dikenali sebagai LifeStraw alat sepanjang 22 sentimeter itu kini boleh dibeli secara dalam talian melalui Firefox asalnya direka pengilang Denmark pada 2005 dan menjadi penyelesaian kepada masalah air minuman yang tidak selamat di dunia ketiga.

Pada tahun itu, ia dinamakan sebagai Penciptaan Terbaik 2005 oleh majalah Time dan Penciptaan Terbaik Abad ini oleh Gizmag. Pada 2006, ia diiktiraf oleh New York Times sebagai “pembersih air yang dapat menyelamatkan nyawa”. Majalah Forbes menggelarnya sebagai “satu daripada 10 benda yang akan mengubah cara kehidupan kita.”


Kuasa paip pembersihan penyedut berkenaan mampu menyingkirkan sebanyak 99.9999 peratus bakteria dalam air, selain parasit lain termasuk e-coli, kampilobakter, jangkitan kolera, pseudomonas aeruginosa, shigella dan salmonella yang menyebabkan demam kepialu. 


 Ia juga boleh digunakan untuk menapis sehingga 1,000 liter air. - Agensi

0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online