Sunday, August 3, 2014

Jangan Tidur Bersama Telefon Bimbit Anda

Pernahkah anda berbual dengan rakan di kumpulan chatt atau dengan kekasih sampai awal hari? Atau anda punya kebiasaan meletakkan telefon di berhampiran bantal agar boleh cepat memeriksa jika ada mesej masuk? Anda tak sendiri. Menurut kajian, 44 peratus pemilik telefon bimbit tidur di dekat telefon bimbit mereka.

Meski anda beralasan tak boleh jauh-jauh dari telefon sepanjang hari, tetapi saat tidur sebaiknya simpan telefon bimbit atau alat jauh dari tempat tidur. Tahu apa saja bahaya kesihatan jika kita tidur bersama telefon bimbit.

- Risiko terbakar
Sudah cukup sering terjadi kes telefon pintar meletup dan terbakar di tempat tidur. Setakat ini diduga penyebabnya adalah pemakaian bateri yang tidak sesuai dengan spesifikasi telefon bimbit. Oleh kerana itu, sebaiknya kita memilih aksesori telefon bimbit yang asli dan menjauhkan telefon bimbit dari tempat tidur di malam hari.

- Mengganggu tidur
Telefon bimbit, tablet, TV, dan pelbagai peranti alat yang menggunakan paparan LED akan mengeluarkan cahaya biru. Sinar ini diketahui akan menghalang pengeluaran hormon melatonin yang kita perlukan agar boleh mengantuk. Terganggunya pengeluaran melatonin juga akan merosakkan jam biologi tubuh.

- Bahaya radiasi
Memang belum ada penyelidikan yang membuktikan penggunan telefon bimbit akan menyebabkan kanser. Tetapi secara umum telefon bimbit dan alat lain mengeluarkan sinaran elektromagnet dalam dos rendah. Jumlah yang sama juga dikeluarkan oleh gelombang mikro dan alat rontgen.

Organisasi kesihatan dunia (WHO) menyebutkan sinaran tersebut boleh bersifat karsinogen pada manusia, terutama pada anak-anak. Itu sebabnya, jika anda masih mempunyai anak kecil, jauhkan peranti alat dari bilik tidur.

Sumber: Kompas.com

0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online