Tuesday, October 1, 2013

Posisi Duduk Yang Baik Saat Kehamilan


Posisi duduk selama kehamilan jika tak diperhatikan , akan memberi kesan buruk pada kesihatan anda dan bayi. Itu sebabnya, saat hamil sebaiknya jangan duduk sembarangan. Memang terdengar remeh, tetapi kebiasaan tersebut boleh mengancam keselamatan janin.

Berikut beberapa posisi duduk yang tidak dianjurkan untuk calon bonda yang tengah mengandung :

Kedudukan bongkok

Saat posisi bengkok , punggung anda tidak terjaga lurus. Berat badan dibebankan pada sumsum tulang belakang. Dan ini boleh membahayakan keselamatan anda , juga janin yang ada di dalam perut. Maka dari itu , elakkan posisi duduk seperti ini.
Duduk dengan kaki menggantung

Duduk dengan kaki menggantung akan meningkatkan aliran darah ke kaki anda. Sehingga , kaki akan mengalami pembengkakkan , yang mana hal ini merupakam masalah umum bagi para ibu hamil.

Duduk tanpa sandaran

Duduk tanpa sandaran, menyebabkan punggung dalam kedudukan tegang. Sehingga , punggung akan lekas kesakitan dan pegal . Sebaiknya jika sedang duduk, pilihlah kerusi yang mempunyai sandaran. Agar punggung dalam keadaan selesa dan rileks .

Posisi duduk membongkok ke depan

Ini adalah kedudukan yang paling berbahaya bagi ibu hamil. Kerana, apabila anda membongkok ke arah depan, beban tubuh beralih menekan perut anda. Apalagi jika masa kehamilan telah memasuki fasa lanjut , tulang rusuk anda dapat menusuk tubuh bayi dan meninggalkan bekas kekal.

Kedudukan duduk setengah

Ibu hamil sering duduk dengan posisi seperti ini. Tahukah anda bahawa pada posisi ini sumsum tulang belakang menahan berat badan anda. Dan itulah sebabnya, jika anda duduk seperti ini dalam masa yang lama , punggung akan terasa nyeri dan pegal .


Melahirkan bayi yang sihat adalah kebahagiaan optimum para perempuan di dunia ini. Maka dari itu, jika anda tengah mengandung , hindarilah melakukan hal-hal remeh yang memberikan kesan buruk pada bayi , dan juga pada anda .

0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online