Wednesday, August 28, 2013

Isteri Dikongsi Sama Rata Sama Rasa


Hal ini agak pelik bagi kita dan dunia. Biasanya poligami diamalkan di sesetengah negara. Tetapi di Kenya Poliandri diamalkan serta dibenarkan. Justeru, dua orang lelaki sanggup berkongsi isteri. Si isteri pula boleh memlih mana-mana suami yang dia hendak melakukan hubungan seksual. Perbuatan ini nampak janggal tetapi bagi masyarakat Kenya ia dibenarkan.

Kenyataan akhbar mengenai kongsi Isteri:

Nairobi: Dua lelaki bermusuhan menandatangani satu perjanjian bertulis baru-baru ini untuk berkongsi seorang wanita yang sama-sama mereka cinta. Perjanjian itu dibuat selepas wanita berkenaan enggan memilih seorang daripada mereka.


Kedua-dua lelaki itu baru-baru ini menyedari wanita terbabit menjalinkan hubungan sulit dengan kedua-dua mereka selama empat tahun. Bagaimanapun, masing-masing-masing enggan memutuskan hubungan dengan wanita berkenaan kerana tidak sanggup untuk berpisah dengannya. Seorang daripada lelaki itu, Sylvester Mwendwa, ketika ditemui wartawan mengaku bersetuju berkongsi wanita itu dengan lelaki bernama Elijah Kirmani.


Menurutnya, mereka sama-sama mencintai wanita itu dan perjanjian berkenaan bertujuan untuk menjadi garis sempadan selain memastikan mereka tidak bergaduh.


“Wanita itu seperti pengadil. Dia akan menentukan sama ada dia akan tidur dengan saya atau Kirmani,” kata Mwendwa. Kedua-dua lelaki itu akan membiayai kehidupan wanita itu dan anak yang akan dilahirkan pada masa depan.


“Kami akan membesarkan anak dilahirkannya seperti anak kami, tidak kiralah siapa bapanya sebenar,” katanya. Di Kenya, poligami dibenarkan. Begitu juga dengan poliandri (wanita dua suami). Tetapi ia jarang berlaku. - Agensi

0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online