Friday, August 9, 2013

Inilah Yang Dikatakan Sehidup Semati


Suami isteri meninggal selang sejam pada satu  Syawal. Itulah tajuk akhbar utusan pada kali ini melibatkan kematian pasangan suami isteri yang meninggal selang selang sejam. Inilah kisah yang ditentukan oleh Allah S.W.T. Ini adalah kehendakNya. Kita tidak tahu bila ajal kita akan tiba. Tetapi bagi pasangan ini, kita bolehlah mengabggap kedua-duanya sehidup semati kerana jarang berlaku sebegini.

Kenyataan akhbar mengenai suami isteri meninggal selang sejam pada 1 Syawal:

DUNGUN 9 Ogos - Menepati bidalan 'sehidup semati', sepasang suami isteri warga emas menghembuskan nafas terakhir masing-masing selang sejam di hospital berbeza, semalam. Che Mohd Yusof Che Wan Endut, 71, meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu pada 5.40 petang susulan paru-paru berair manakala isterinya Fatimah Muda, 64, di Hospital Kuala Berang kira-kira sejam kemudian.
Anak mereka, Che Wan Rashimah, 44, berkata, bapanya dirawat di HSNZ sejak Selasa lalu, manakala ibu pula yang terlantar di rumah selepas serangan angin ahmar digegaskan ke hospital petang semalam selepas keadaannya makin tenat. 

"Masa ibu tengah tenat di rumah, adik telefon beritahu ayah juga sedang tenat di HSNZ. Kami kemudian gegaskan ibu ke Hospital Kuala Berang tetapi disahkan meninggal dunia sejurus tiba," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Jerangau Sungai di sini. Pemergian serentak pasangan itu turut dirasai penduduk kampung kerana kedua-duanya adalah guru al-Quran manakala Che Mohd Yusof pula imam masjid dan jurunikah bagi di daerah ini. 

Beberapa penduduk kampung yang ditemui menyifatkan pasangan itu sebagai pasangan yang sentiasa bersama walau ke mana mereka pergi.Seorang bekas pelajar al-Quran pasangan itu, Zuraidah Ismail, 42, berkata, dia merancang untuk menziarahi kedua-dua mereka pada raya kedua selepas mendengar mereka sakit. 

Katanya, mereka itu terkenal sebagai pasangan romantik kerana tidak pernah berenggang. "...mereka selalu naik motor bersama, minum di kedai dan ke kebun bersama-sama," katanya.Jenazah pasangan suami isteri itu dikebumikan di Tanah perkuburan Kampung Panchor Jerangau di sini malam semalam. - BERNAMA 

Takziah diucapkan kepada keluarga allahyarham, semoga kisah mereka menjadi tauladan kepada kita semua .


0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online