Thursday, August 29, 2013

Bina Badan Jadi Pilihan Gadis IniKetika kebanyakan gadis di usia remaja berlumba- lumba untuk memiliki bentuk tubuh yang ramping , tidak demikian dengan Georgina McConnel . Gadis berusia 19 tahun ini justru ingin membesarkan tubuhnya dengan otot.

Di usianya yang masih tergolong muda, Georgina memutuskan untuk menjadi binaragawati . Ia akan segera mengikuti kejohanan UK Bodybuilding and Fitness Federation ( UKBFF ) North East Championship di Inggeris, musim panas ini.

"Saya sangat mencintai sukan bina badan , ini adalah hidup saya. Ibu dan ayah saya selalu menjaga keseimbangan bentuk tubuh. Mereka selalu menjaga pengambilan makanan dan sukan rutin sejak saya masih kecil, " ujarnya.Saat memutuskan menjadi binaragawati , Georgina masih berusia 17 tahun. Walaupun sempat terkejut saat menjalaninya , namun ia memutuskan untuk mula membentuk tubuhnya dengan giat."Saya tahu ini bukanlah hal yang umum dijalani oleh gadis remaja seusia saya . Sebahagian besar daripada mereka ingin punya tubuh kurus dan cantik, tapi saya mencintai keadaan saya sekarang ini, "katanya .Gadis , yang mempunyai tinggi badan kurang lebih 152 cm , ini mendedahkan sokongan yang diberikan oleh rakan-rakan dan keluarganya." Ibu bapa dan rakan-rakan saya benar -benar bangga dan berfikir saya terlihat bagus, tapi saudara lelaki saya justru tidak sependapat sama . Dia tidak mengerti makna dari binaragawan sesungguhnya , " paparnya menjelaskan .

Ia juga mengaku tidak mempunyai kekasih saat ini, walaupun tidak berfikir para lelaki menjauhinya kerana bentuk tubuhnya yang "berbeza" . Mungkin sebahagian lelaki akan merasa tidak selesa dengan bentuk tubuhnya, tapi Georgina yakin sebahagian lelaki lain pasti menyukai apa yang ia miliki.

Mempunyai tubuh yang sangat berotot membuktikan bahawa ia telah menjadi atlet bodybuilding yang profesional, tapi hal ini juga menimbulkan kesulitan tersendiri saat harus memilih pakaian. Ia berusaha untuk mengenakan pakaian yang sesuai untuk menutup otot -otot kekarnya , terutama bahagian lengan dan belakang.

"Saya mendapat banyak pujian terhadap bentuk tubuh saya, tapi juga banyak pandangan buruk dari masyarakat sekitar. Beberapa orang mampu berujar kata- kata buruk tentang saya, "katanya.

Tetapi Georgina tidak membiarkan kata- kata celaan membuatnya mundur . Ia justru bertekad membuktikannya melalui kejohanan bina badan di United Kingdom , yang akan bertempat di Harrogate, Oktober mendatang.

"Saya sangat senang telah lulus dalam keperluan kejohanan , tapi saya juga harus sangat berhati- hati mengenai apa yang saya makan, " tutur gadis yang biasa mengambil beras, ayam belanda, dan telur, enam kali sehari ini.

Georgina mengatakan ia bermimpi menjadi binaragawati profesional bersama International Federation of Bodybuilders ( IFBB ) .

"Saya sangat menyukai kejohanan dan ingin menjadi atlet profesional suatu hari nanti, " papar lulusan Sunderland College ini . "Saya mempunyai sedikit ketakutan saat akan naik ke pentas , tapi begitu sampai di atas saya langsung merasa percaya diri. "

Bina badan , menurut Georgina , telah memberinya banyak hal. Ia mempunyai banyak teman, dan lewat bina badan ia belajar untuk tetap maju dan fokus.

Sumber: kompas.com

0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online