Sunday, February 26, 2012

10 PERKARA YANG SIA-SIA

Sufyan ats-Tsauri , seorang ulama hadis yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia , iaitu:

1. Laki-laki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tetapi tidak dimohonkanya doa untuk ibu bapanya sendiri dan kaum Muslimin.

2. Orang yang kerapkali membaca Al-Quran, tetapi tidak membaca secara tartib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.

3. Laki-laki yang masuk ke dalam amsjid, kemudian ia keluar kemabli dari masjid itu tanpa mengerjakan solat tahiyatul masjid.

4. Orang-orang yang melewati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamtan arwah-arwah mereka.

5. Laki-laki yang masuk pada hri Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota tanpa mengerjakan solat Jumaat berjemaah.

6. Laki-laki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tetapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambahkan ilmu pengetahuan.

7. Dua orang laki-laki yang bersahabat, tetapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8. Laki-laki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya, tetapi tidak diacuh dan dilayan tetamunya.

9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu sahaja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10. Orang yang tidak menyedari tetangganya yang nerintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya.

0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online