Wednesday, August 27, 2008

PUAS HATI


Adakah anda berasa puas hati dengan apa yang berlaku sekarang. Jika perkara ini dipolitikkan, maka satu hari nanti kita akan hilang identiti. Polemiknya , ramai dala kalangan kita yang tahu benda ini salah. Tapi...apakah tindakan kita. Puas hati anda sekarang. Bahasa Melayu telah termaktub dalam perlembagaan 152 . Justeru, ahli politik telah menghapuskan tulisan jawi di papan tanda jalan di Kuala Lumpur . Kita kenal pemimpin parti poltik ini. Malahan , di Pulau Pinang , Bahasa Mandarin telah dijadikan tunjuk arah papan tanda kepada pelancong asing kononya..... Anda berpuas hati.. sekiranya Bahasa Melayu pun telah ditukarkan kepada Bahasa Malaysia.. kita tetap tidak rasa apa-apa. Lingua franca bahasa kita akan terhakis. Anda berpuas hati...Betapa seronok pemimpin parti itu bergambar kerana berjaya menurunkan tulisan jawi. Lepas ini kita tunggu pula , apa permintaan mereka. Banyak orang Melayu yang tahu, tapi banyak yang buat-buat tak tahu...
p: Bahasa Jiwa Bangsa

1 Comment:

Faizal Riduan said...

Tuan,

Sebenarnya perihal bahasa Melayu ini sudah tidak wajar menjadi isu kerana menjadi antara persetujuan terawal politik dalam hubungan PUTERA-AMCJA yang memuktamadkan bahawa Melayu sebagai rupa bangsa dan citra warganegara bagi Malaysia. Inilah antara kontrak sosial terawal penduduk Persekutuan Tanah Melayu (kini Malaysia) yang dapat dilihat dalam manifesto pilihanraya pertama pada tahun 1955 oleh Perikatan UMNO-MCA-MIC iaitu "menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi dalam masa sepuluh tahun sesudah merdeka”.

Namun kini setelah kemerdekaan berusia setengah abad sejauhmana kata dikota? Ketika semua orang menunding jari telunjuk pada kaum lain saya rasa 3 jari yang lain akan menunjuk pada batang tubuh Melayu itu sendiri yang mengkhianati warisan bahasa leluhur mereka. Jawapannya saya kira dalam satu frasa dan premis iaitu "Memelayukan Bahasa dan Membahasakan Melayu".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

blogger templates | Make Money Online